Wet plan van aan­pak wit­was­sen controversieel verklaard

12 September heeft de Tweede Kamer besloten welke wetsvoorstellen wel of niet behandeld zullen worden tot de benoeming van het volgende kabinet, één daarvan is het Wetsvoorstel Plan van Aanpak witwassen.

Het wetsvoorstel wijzigt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet toezicht trustkantoren 2018. Het bevat onder andere de volgende maatregelen:

  • gezamenlijk monitoren van betalingstransacties mogelijk maken voor banken;
  • gegevensdeling mogelijk maken tussen instellingen voor onderzoek naar cliënten met een hoger risico op witwassen of terrorismefinanciering;
  • verbod voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren in goederen om transacties vanaf € 3.000 in contanten te verrichten, en
  • strengere regels voor trustkantoren.

De eerste ideeën voor deze wet werden al in 2019 gepubliceerd, maar nu, in 2023, is er nog steeds geen structureel betere aanpak van witwassen geïmplementeerd.

Dit wetsvoorstel is opgesteld met als doel de huidige aanpak van witwassen te verbeteren. Banken moeten momenteel talrijke controles uitvoeren om te voorkomen dat hun rekeningen worden misbruikt voor het witwassen van geld. Naar schatting zijn banken jaarlijks ongeveer € 700 miljoen kwijt aan de kosten van deze controles. Ondanks deze inspanningen wordt het als onvoldoende effectief beschouwd. De nieuwe aanpak beoogt de anti-witwasactiviteiten van de banken efficiënter en effectiever te maken. Helaas zal deze nieuwe aanpak nu worden uitgesteld vanwege de controversiële status van het voorstel.

Bron: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2023Z15114&did=2023D36646

Terug

De totaaloplossing die helpt de

Wwft en Sanctiewet eenvoudig

te maken

Probeer Cotembo gratis uit