OM: "bestedingspatroon van criminelen verschuift van eigendom en bezit naar gebruik"

Het Openbaar Ministerie (OM) presenteert het jaaroverzicht 2022 met daarin de jaarcijfers criminele geldstromen. Behalve terugkijken blikken ze ook vooruit en zien zij interessante ontwikkelingen. De verschuiving van het bestedingspatroon is er daar één van.

In de praktijk wordt steeds vaker gezien dat criminelen geen vastgoed of auto's kopen en op hun eigen naam zetten, maar deze huren of leasen met contant geld om buiten het zicht van de autoriteiten te blijven. Het bestedingspatroon van criminelen verschuift dus van eigendom en bezit naar gebruik. Het gebruiken en exploiteren van spookwoningen en malafide huur- en verhuur van auto's is een manier waarop crimineel geld wordt besteed en witgewassen, en dit wordt vaak tegengekomen in de witwas- en ondermijningsaanpak van het OM.

Het is een sector waarin grote hoeveelheden crimineel geld omgaan, waardoor het onlogisch is dat de Wwft niet van toepassing is op verhuur- of leaseactiviteiten. Echter, de Wwft is ook niet van toepassing op beroeps- en bedrijfsmatige handelaren die grote sommen digitaal geld ontvangen afkomstig van niet-transparante, complexe internationale verhullingsstructuren, waarmee bijvoorbeeld hele dure schepen in Nederland worden gebouwd of aangekocht. Zelfs als er linken zijn met sanctie gerelateerde landen, lopen deze gelden vaak via doorstroomvennootschappen en is strafrechtelijk optreden via witwassen lastig vanwege onvoldoende bewijs en betrokkenheid van landen waarmee we lastige rechtshulprelaties hebben.

Bron: https://www.om.nl/actueel/nieuws/2023/04/12/cocainesmokkel-fraude-of-milieucriminaliteit-gebeurt-niet-voor-de-lol-maar-voor-de-winst

Terug

De totaaloplossing die helpt de

Wwft en Sanctiewet eenvoudig

te maken

Probeer Cotembo gratis uit